Διατροφικά Tips για λιγότερο άγχος και καλύτερη διάθεση πριν από το Γάμο
Το άγχος στις μέρες μας έχει γίνει πλέον μια καθημερινή ρουτίνα και όσο και να προσπαθούμε να το αποφύγουμε και να νιώσουμε χαλαροί δεν το καταφέρνουμε λόγω φόρτου εργασίας και υποχρεώσεων που έχουμε καθημερινά. Ειδικότερα τις παραμονές του γάμου μας που θέλουμε όλα να είναι τέλεια η κατάσταση επιδεινώνεται και το άγχος μας είναι ακόμα μεγαλύτερο. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ώστε να το καταπολεμήσουμε, να ενισχύσουμε τη συγκέντρωσή μας και να φτιάξουμε τη διάθεσή μας.
Tips για Λιγότερο Άγχος
- Εσπεριδοειδή:Όταν η αδρεναλίνη μας λόγω άγχους είναι αυξημένη χρειαζόμαστε περισσότερη βιταμίνη Cστον οργανισμό μας η οποία βρίσκεται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά. Μπορείτε λοιπόν να καταναλώσετε: πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, μούρα, πιπεριές, πατάτες, μπρόκολο κτλ.
- Πρωτείνες:Το άγχος αυξάνει τις ανάγκες του σώματός μας για πρωτείνες οπότε καλό θα είναι να προσλαμβάνετε ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχα κόκκινα κρέατα, αυγά, γάλα, όσπρια
- Καρότα:Τα καρότα μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άγχους. Τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο είναι καρότα, σκούρα πράσινα λαχανικά, κόκκινα και κίτρινα φρούτα
- Πράσινα λαχανικά: Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσλαμβάνοντας τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ βρίσκεται στα μαυρομάτικα φασόλια, το σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ενώ ο ψευδάργυρος εμπεριέχεται στο καβούρι, τα στρείδια, το κόκκινο κρέας κτλ.
Tips για Καλύτερη Διάθεση
- Δημητριακά και όσπρια: Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες με ευεργετική επίδραση στη διάθεσή μας είναι το ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά, ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, τα όσπρια, καθώς και τα περισσότερα φρούτα.
- Βιταμίνη D: H βιταμίνη Dαυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και βελτιώνει τη διάθεση . Εκτός από την έκθεση στον ήλιο προσλαμβάνεται και μέσω ζωικών τροφών όπως: Μοσχαρίσιο κρέας, αυγά, ψάρια όπως σαρδέλα , σολομός, ρέγγα, τόνος που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα.
- Ψάρια: Τα ψάρια και κυρίως τα λιπαρά (σολομός, σκουμπρί, γαύρος, τόνος κτλ) που είναι καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων παίζουν σπουδαίο ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία από την οποία εξαρτάται η καλή μας διάθεση. Τα θαλασσινά περιέχουν και αυτά επίσης ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης τα ω-3 μπορούμε να τα βρούμε και σε φυτικές τροφές όπως ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φυστίκια, καρύδια),εμπλουτισμένες μαργαρίνες κ.α.
- Συχνά γεύματα για λιγότερο άγχος: Οι υποθερμιδικές δίαιτες αυξάνουν το άγχος και φέρνουν εκνευρισμό. Καλό θα είναι λοιπόν να τηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα ώστε να μη νιώθετε το αίσθημα της πείνας.
- Σοκολάτα και τσάι: Η σοκολάτα περιέχει διάφορες χημικές ουσίες οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα χαράς, στη βελτίωση της διάθεσης και έχουν αντικαταθλιπτική δράση. Το τσάι περιέχει δυο ουσίες που τονώνουν τη διάθεση: τη καφεΐνη και τη θειανίνη η οποία βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου χωρίς να προκαλεί τη νευρικότητα της καφεΐνης.