Αναλύοντας το παραδοσιακό μενου σε έναν κρητικό γάμο
Η παράδοση της Κρήτης μας είναι γνωστή από τα παλιά χρόνια και ακόμα και σήμερα σε διάφορες περιοχές της Κρήτης τηρούν πιστά τα ήθη και τα έθιμα καθώς και τις παραδόσεις τους όσων αφορά το κρητικό φαγητό. ΄Ετσι και σε έναν Κρητικό γάμο δε θα μπορούσαν να λείψουν από το τραπέζι διάφορα παραδοσιακά εδέσματα που αντιπροσωπεύουν καθαρά το τραπέζι ενός παραδοσιακού κρητικού μενού.
Ξεκινώντας λοιπόν από τα κρύα ορεκτικά θα λέγαμε ότι μια πολύ καλή επιλογή αποτελεί η ομάδα των ψαριών όπως πέστροφα ή σολομός καπνιστός ή σφυρίδα . Τα ψάρια περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και πρωτείνες υψηλής ποιότητας και δίνουν αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία στον οργανισμό . Έτσι λοιπόν ο σολομός καπνιστός συνοδευόμενος από ασπράδι αυγού, κάπαρη, αγγούρι τουρσί, κρεμμύδι αποτελεί μια από τις επιλογές των κρύων πιάτων που θα μπορούσαν να βρίσκονται στο τραπέζι μας. Ας μη ξεχνάμε ότι ο σολομός ανήκει στα λεγόμενα λιπαρά ψάρια που περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα και θεωρείται από τα καλύτερα. Μια άλλη επιλογή κρύου πιάτου αποτελεί η πέστροφα καπνιστή συνοδευόμενη από σάλτσα πέστο η οποιά παρασκευάζεται με βασιλικό ,σκόρδο, καρύδια ή κουκουνάρια και ελαιόλαδο. Ας μη ξεχνάμε και τη γνωστή ποικιλία τυριών που θα πρέπει να υπάρχει στο γαμήλιο τραπέζι μας ως ένας πολύ ωραίος συνδυασμός διαφόρων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών τυριών με πρώτα βεβαίως τη Γραβιέρα Κρήτης και το Ανθότυρο αλλά και καπνιστό τυρί Μετσόβου, ροκφόρ. Πέρα από το ανθότυρο τα υπόλοιπα τυριά είναι πλούσια σε λιπαρά οπότε φροντίστε εκείνη την ημέρα να δοκιμάζετε από λίγο τις διάφορες ποικιλίες τυριών.
Όσον αφορά το ψωμί μπορεί να υπάρχει μεγάλη ποικιλία ψωμιού σε μέγεθος και σε σχήμα. Ψωμί σικάλεως, χωριάτικο, πολύσπορο, ή ρολς σικάλεως ή πολυτελείας μπορεί να αποτελέσουν μια πολύ καλή επιλογή για το τραπέζι σας. Τα ψωμιά όπως το σικάλεως περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, είναι ανεπεξέργαστο και πολύ υγιεινό ώστε να μπορούμε να το καταναλώσουμε. Όσον αφορά τις σαλάτες θα λέγαμε ότι και εκεί υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Η καθιερωμένη κρητική σαλάτα μας η λεγόμενη χωριάτικη σαλάτα με φέτα αποτελεί ένα πλούσιο Κρητικό έδεσμα για την Κρήτη και για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.Πέρα από τη χωριάτικη στο τραπέζι μας θα μπορούσαμε να βάλουμε σαλάτα του σεφ που θεωρείται μια σπέσιαλ σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, μαγιονέζα, ζαμπόν, αυγά, σως. Καλό είναι να καταναλώσετε λίγη ποσότητα από τη συγκεκριμένη σαλάτα του σεφ καθώς περιέχει κορεσμένα λιπαρά και δεν ενδείκνυνται για σωστή διατροφή. Επίσης μια άλλη πολύ ωραία επιλογή αποτελεί η σαλάτα με αβοκάντο που θεωρείται το φρούτο με μοναδικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βιταμίνες. Και σαν τελευταία επιλογή έχουμε την αχινοσαλάτα μια σαλάτα όχι και τόσο γνωστή και όμως μπορεί να τραβήξει τη προσοχή και θα αποτελούσε ωραία επιλογή για το τραπέζι σας. Η αχινοσαλάτα φτιάχνεται με αχινούς, κρητικό ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού . Οι αχινός είναι μια τροφή μεγάλης διατροφικής αξίας – ο πρώτος στο κατάλογο των ισχυρών αφροδισιακών τροφών.
Σαν κυρίως πιάτο μπορούμε να καταναλώσουμε βραστό αρνί συνοδευόμενο με πιλάφι από το ζωμό κρέατος που θεωρείται ένα πολύ ωραίο παραδοσιακό φαγητό . Ας μη ξεχνάμε και το πολύ γνωστό κρητικό γαμοπίλαφο που θα μπορούσαμε να βάλουμε στο γαμήλιο τραπέζι. Επίσης στο μενού μας ως κυρίως πιάτο μαζί με τα υπόλοιπα θα μπορούσαμε να εντάξουμε γιαούρτι(σε πήλινο) παραδοσιακό από φρέσκο γάλα, ασυνήθιστο μεν αλλά αρκετά υγιεινό.
Όσον αφορά το ψωμί μπορεί να υπάρχει μεγάλη ποικιλία ψωμιού σε μέγεθος και σε σχήμα. Ψωμί σικάλεως, χωριάτικο, πολύσπορο, ή ρολς σικάλεως ή πολυτελείας μπορεί να αποτελέσουν μια πολύ καλή επιλογή για το τραπέζι σας. Τα ψωμιά όπως το σικάλεως περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, είναι ανεπεξέργαστο και πολύ υγιεινό ώστε να μπορούμε να το καταναλώσουμε. Όσον αφορά τις σαλάτες θα λέγαμε ότι και εκεί υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Η καθιερωμένη κρητική σαλάτα μας η λεγόμενη χωριάτικη σαλάτα με φέτα αποτελεί ένα πλούσιο Κρητικό έδεσμα για την Κρήτη και για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.Πέρα από τη χωριάτικη στο τραπέζι μας θα μπορούσαμε να βάλουμε σαλάτα του σεφ που θεωρείται μια σπέσιαλ σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, μαγιονέζα, ζαμπόν, αυγά, σως. Καλό είναι να καταναλώσετε λίγη ποσότητα από τη συγκεκριμένη σαλάτα του σεφ καθώς περιέχει κορεσμένα λιπαρά και δεν ενδείκνυνται για σωστή διατροφή. Επίσης μια άλλη πολύ ωραία επιλογή αποτελεί η σαλάτα με αβοκάντο που θεωρείται το φρούτο με μοναδικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βιταμίνες. Και σαν τελευταία επιλογή έχουμε την αχινοσαλάτα μια σαλάτα όχι και τόσο γνωστή και όμως μπορεί να τραβήξει τη προσοχή και θα αποτελούσε ωραία επιλογή για το τραπέζι σας. Η αχινοσαλάτα φτιάχνεται με αχινούς, κρητικό ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού . Οι αχινός είναι μια τροφή μεγάλης διατροφικής αξίας – ο πρώτος στο κατάλογο των ισχυρών αφροδισιακών τροφών.
Σαν κυρίως πιάτο μπορούμε να καταναλώσουμε βραστό αρνί συνοδευόμενο με πιλάφι από το ζωμό κρέατος που θεωρείται ένα πολύ ωραίο παραδοσιακό φαγητό . Ας μη ξεχνάμε και το πολύ γνωστό κρητικό γαμοπίλαφο που θα μπορούσαμε να βάλουμε στο γαμήλιο τραπέζι. Επίσης στο μενού μας ως κυρίως πιάτο μαζί με τα υπόλοιπα θα μπορούσαμε να εντάξουμε γιαούρτι(σε πήλινο) παραδοσιακό από φρέσκο γάλα, ασυνήθιστο μεν αλλά αρκετά υγιεινό.
Όσον αφορά τα ποτά και τα αναψυκτικά, μπορείτε να συνοδεύσετε το γαμήλιο τραπέζι σας με κρασί λευκό ή κόκκινο εμφιαλωμένο ή μπύρα μπουκάλι και από αναψυκτικά πορτοκαλάδα ή κόκα κόλα σε γυάλινη φιάλη. Δώστε προσοχή στο ποτό σας μη παρεκτραπείτε και πιείτε παραπάνω από 1 με 2 ποτηράκια κρασί, μπύρα ή αναψυκτικό διότι θα σας προσθέσουν αρκετές παραπάνω θερμίδες.
Ένα παραδοσιακό Κρητικό Μενού περιέχει απίστευτη ποικιλία τροφών καθώς καλύπτει όλα τα γούστα και μπορεί κάποιος να διαλέξει τρόφιμα υγιεινά και χαμηλά σε λιπαρά χωρίς να επιβαρύνει ιδιαίτερα τον οργανισμό του και να καταφέρει να διατηρηθεί στ κιλά του.