Το προυκοχάρτι, το λογόστεμμα, τα κανίσκια στον κρητικό γάμο
Ο πατέρας, που είναι και ο αρχηγός της οικογένειας είναι ο υπεύθυνος για την έγκριση του γάμου και το μελλόνυμφο ζευγάρι οφείλει να ακολουθεί την συμβουλή του. Μετά την έγκριση του πατέρα πραγματοποιείται το λογόστεμμα, που γίνεται στο σπίτι της νύφης, υπογράφεται το προυκοχάρτι (προικοσύμφωνο) και ορίζεται η ημερομηνία του γάμου. Συνήθως το μυστήριο γινόταν Κυριακές ή άλλες γιορτινές μέρες.
Μέχρι την ημέρα του γάμου οι συγγενείς του ζευγαριού στέλνουν τα "κανίσκια" (δώρα), συνήθως κρασί, λάδι, τυρί και κρέας. Την παραμονή του γάμου γίνεται ολόκληρη διαδικασία ώστε να μεταφερθούν τα προικιά από το σπίτι της νύφης στο σπίτι του γαμπρού. Τα προικιά είναι κυρίως σεντόνια, υφαντά και είδη οικιακής χρήσης και μεταφέρονται πάνω σε στολισμένα άλογα. Τη πομπή ακολουθούν φίλοι και συγγενείς με λύρες, τραγούδια και πυροβολισμούς.
Την ημέρα του γάμου ξεκινάει μια πομπή από το σπίτι του γαμπρού με προορισμό το σπίτι της νύφης. Εκεί μια γυναίκα τραγουδάει μια μαντινάδα με σκοπό να πείσει τους γονείς της νύφης να ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού τους που μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν κλειστή. Στην συνέχεια με το άκουσμα της καμπάνας όλοι κατευθύνονται προς στην εκκλησία για την διεξαγωγή του μυστηρίου.
Μετά το τέλος του μυστηρίου το ζευγάρι πηγαίνει στο σπίτι του γαμπρού. Πριν η νύφη μπει μέσα στο σπίτι και αφού έχει φάει το μελοκάρυδο που της προσφέρει η μητέρα του γαμπρού, δημιουργεί με μέλι το σχήμα ενός σταυρού στο ανώφλι της πόρτας, στην συνέχεια πατάει πάνω σε προβιά προβάτου ή πάνω σε ένα υνί και σπάει ένα ρόδι στην είσοδο. Όλα αυτά είχαν ένα συμβολισμό, να γίνει η ζωή του ζευγαριού γλυκιά σαν το μέλι, γερή και παραγωγική σαν το υνί, ήρεμη σαν το πρόβατο και καρπερός σαν το ρόδι. Στην συνέχεια ακολουθούσε φαγοπότι και χορός που συνεχιζόταν και για τις δύο επόμενες μέρες.